Какво знаем за варианта Омикрон

Какво представлява Омикрон и какви мерки да предприемете, за да предпазите семейството си?

УНИЦЕФ
Здравен работник на УНИЦЕФ помага в битката с КОВИД19
UNICEF global
14 Декември 2021

Хората в цял свят са обезпокоени от варианта Омикрон на COVID-19. Събрахме най-новата експертна информация относно този нов вариант и ще продължаваме да актуализираме тази статия при появата на още информация.

За повече полезни съвети и информация относно COVID-19 вижте нашия COVID-19 справочник за родители.


Какво представлява вариантът Омикрон? 

Вариантът Омикрон на COVID-19 бе определен от СЗО като предизвикващ загриженост въз основа на данните, че има няколко мутации, които могат да повлияят на поведението му. Все още е налице значителна степен на несигурност по отношение но Омикрон, като се провеждат множество изследвания относно неговата заразност, вирулентност и риска от повторно заразяване.

Как се е развил вариантът Омикрон? 

Когато вирусът се разпространява свободно и причинява множество заразявания, вероятността да мутира се увеличава. Колкото повече възможности има вирусът за разпространение, толкова повече възможности има и за изменения.

Новите варианти като Омикрон идват да ни напомнят, че пандемията от COVID-19 далеч не е приключила. Поради тази причина е от съществено значение хората да се ваксинират при наличие на ваксина, като следват и занапред досегашните указания за предотвратяване на разпространението на вируса, включително чрез спазване на физическа дистанция, носене на маски, редовно миене на ръцете и добро проветряване на закритите помещения.

Освен това е жизнено важно ваксините и другите мерки за обществено здраве да са общодостъпни. Неравенството по отношение на достъпа до ваксини оставя държавите с ниски доходи – много от които са в Африка – изложени на последствията от COVID-19. Обезпечените държави трябва в спешен порядък да предоставят обещаните от тях дози.

Къде се наблюдава вариантът Омикрон? 

Вариантът Омикрон е засечен в няколко региона по света. СЗО съобщава за висока вероятност от разпространение на варианта Омикрон по целия свят. 

По-вирулентен ли е вариантът Омикрон от другите варианти на COVID-19? 

Засега не се знае дали вариантът Омикрон е повече, или по-малко вирулентен в сравнение с останалите щамове на COVID-19, включително Делта. Текат изследвания и информацията ще бъде актуализирана с появяването на нови данни. 

Важно е да се помни, че всички варианти на COVID-19 могат да предизвикат заболяване или смърт, включително вариантът Делта, преобладаващ в световен план, поради което е толкова важно да се предотврати разпространението на вируса и да се намали рискът от излагането ви на него.

Какво трябва да знаете за Делта варианта

Вариантът Омикрон по-заразен ли е? 

Все още не е ясно дали Омикрон може да се разпространява по-лесно от човек на човек в сравнение с останалите варианти, напр. Делта. 

И все пак, ваксинирането и взимането на предпазни мерки, като избягване на пространства с със струпване на хора, спазване на физическа дистанция и носене на маска, са критично важни за предотвратяване на разпространението на COVID-19, тъй като се знае, че те са доказано ефективни срещу другите варианти на вируса.  

> Вижте какви други хигиенни мерки можете да предприемете.

Предизвиква ли вариантът Омикрон различни от досегашните симптоми?  

Няма данни, които да сочат, че вариантът Омикрон предизвиква симптоми, различни от другите варианти на COVID-19.

Ефективни ли са ваксините срещу COVID-19 срещу варианта Омикрон?  

Учените изследват потенциалното въздействие на варианта Омикрон върху ефективността на ваксините срещу COVID-19. Макар информацията да е все още ограничена, СЗО смята за обосновано да се допусне, че сега наличните ваксини дават известна защита срещу тежки форми на протичане на болестта и смърт.

Освен това е важно да се ваксинираме, за да се предпазим от другите широкоразпространени варианти, като Делта. Ето защо съветите на здравните специалисти са да се ваксинирате. Ако ваксинацията включва две дози, важно е да получите и двете, за да си осигурите максимална защита.  

Прочетете повече за ваксините срещу COVID-19 и вижте какво трябва да знаете преди, по време и след ваксиниране.

Ефективни защита ли е предишно заразяване с COVID-19 срещу варианта Омикрон?

Според СЗО, предварителните данни сочат, че хора, прекарали COVID-19, биха могли по-лесно да се заразят повторно с Омикрон в сравнение с останалите будещи безпокойство варианти на вируса. Информацията обаче все още е ограничена и ние ще споделяме всякакви актуални данни, когато бъдат налични.

Сегашните тестове за COVID-19 засичат ли варианта Омикрон? 

Широкоизползваните PCR тестове продължават да засичат заразяване с COVID-19, включително с Омикрон. Продължават проучванията, целящи да се установи дали има някакво въздействие върху други видове тестове, включително бързите антигенни такива. 

По-голяма ли е вероятността децата да се заразят с варианта Омикрон? 

Продължават проучванията върху заразността на Омикрон и ние ще представяме всяка актуална информация, когато бъде налична. Така или иначе хората с по-интензивни социални контакти, както и неваксинираните, са по-податливи на заразяване с COVID-19.

Как мога да предпазя себе си и семейството си от варианта Омикрон?

Най-важното е да намалите риска от контакт с вируса. За да предпазите себе си и близките си, погрижете се да: 

  • носите маска, която покрива носа и устата Ви. поставяте и сваляте маската си с чисти ръце.
  • спазвате физическа дистанция от поне 1 метър от околните. 
  • избягвате слабо проветрени или места със струпване на хора.
  • отваряте прозорците, за да подобрите проветрението в закрити помещения.
  • миете ръцете си редовно.  
  • се ваксинирате, когато ви дойде редът. Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са безопасни и ефективни.  

Прочетете съвети за семействата относно носенето на маски.

Как да разговарям с детето си за Омикрон и другите варианти на COVID-19?

Ежедневието ни е наситено с новини за COVID-19, а сега и за варианта Омикрон, така че е естествено любознателните деца да имат въпроси, и то много. Ето някои полезни съвети, които да имаме предвид при разясняването на тази сложна тема с прости и успокоителни думи. 

  • Децата имат право да знаят какво става, но то трябва да им бъде обяснявано по начин, подходящ за възрастта им. 
  • Поканете детето си да сподели какво е чуло и изслушайте отговорите му. Важно е да проявите пълна ангажираност и да приемате сериозно всичките му страхове. Бъдете търпеливи, тъй като пандемията и дезинформацията предизвикват много тревоги и несигурност у всички.
  • Погрижете се самите Вие да сте в течение на най-новата информация. Интернет сайтовете на международни организации, като УНИЦЕФ и Световната здравна организация, са чудесни източници на информация относно пандемията.
  • Ако не знаете отговора, не гадайте. Използвайте това като възможност да стигнете заедно до отговорите. 
  • Запомнете, че децата се влияят много от настроенията на възрастните, така че ако сте разтревожени за Вашето дете, ако знаете, че то бездруго е притеснено, не го обременявайте допълнително и с Вашите страхове. 

Научете как да разговаряте с детето си за COVID-19 и ваксините срещу него.