1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Допитване: Икономиката тревожи германците повече от Ковид-19

Фолкер Витинг
9 април 2020

Най-голямата грижа на германците сега е свързана с икономиката на страната, а не толкова със здравето им. До този извод стигат всички актуални проучвания за страховете на германците в сегашната криза с коронавируса.

https://p.dw.com/p/3ahcP
Вюрцбург, Германия: хора с маски седят навън
Вюрцбург, Германия: хора с маски седят навънСнимка: picture-alliance/HMB Media/ Heiko Becker

Според последното проучване на застрахователната компания “R+V” германците се притесняват за икономиката, но са сравнително спокойни за здравето и работното си място. Те са "учудващо безгрижни или спокойни", казва по този повод политологът Манфред Шмит.

По-малко от половината са притеснени 

Спрямо 2019 година делът на германците, страхуващи се от тежко заболяване, се е увеличил от 35 на 41 процента. За периода след 1992 година това е втората най-ниска стойност по този показател. Най-ниската е била измерена през миналата 2019 година. 

„Това е сензационна новина. Наистина съм изненадан", признава Шмит. Той обяснява, че тревожността за здравето се покачва с възрастта. Но в конкретното изследване са представени всички възрастови групи.

Данните от друго проучване - на социологическия институт Инфратест-Димап, проведено преди избухването на пандемията, сочат малко по-различни резултати: 51% от германците са споделили, че се притесняват, че те или техен близък могат да се заразят.

Загриженост за икономиката

Всички проучвания стигат да следния извод: възможен предстоящ срив на икономиката е сред най-големите тревоги на германците. Според изследването на „R+V“ така мислят 58% от населението – ръст с цели 23% в сравнение с 2019 година. Само една четвърт от запитаните обаче се страхуват, че могат да загубят работното си място – без промяна от миналата година и най-малко като дял от населението от 30 години насам. Според Шмит, причината са предприетите мерки от държавата, които се оценяват като полезни и успокоителни.

Песимисти за бъдещето

Като цяло германците не се страхуват, че могат да загубят работното си място
Като цяло германците не се страхуват, че могат да загубят работното си мястоСнимка: Imago Images/Sven Simon

Макар да са относително спокойни, германците са песимисти - при това големи. Защото никога от основаването на Федералната република през 1949 година насам те не са били по-големи песимисти, сочи проучване на института „Аленсбах“ от края на месец март. Само 24% са заявили, че са изпълнени с надежда за следващите 12 месеца. Авторите на проучването никога не са регистрирали толкова ниски нива на оптимизъм.

Вярват на политиците

За сметка на това германците гласуват високо доверие на правителството - до този извод стигат всички правени изследвания по темата. Едва 46% от анкетираните смятат, че политиците се справят трудно в момента. За сравнение: по време на финансовата криза през 2010 година 62% са мислели така, а в разгара на бежанската криза през 2016година почти 2/3 от германците (65%) са били на мнението, че тогавашните събития са представлявали сериозно предизвикателство за управляващите.