Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Новият вирус от Китай засега не е заплаха за България

Заболеваемостта от грип у нас все още е ниска, пикът се очаква в началото на февруари

0 коментара
Д-р Ангел Кунчев

Новият коронавирус от Китай засега не представлява заплаха за България, защото сме далеч от основните туристически потоци и от мястото на възникване, коментира във вторник главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНР. По думите му ситуацията е подобна с тежкия остър респираторен синдром и средиземноморския вирус, който се развиваше основно в Саудитска Арабия и Кувейт.

"Все става въпрос за коронавируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкова лесно, не е толкова ефективно и това ограничава доста бързото развитие на епидемията. Но пък, имайки предвид, че вирусите са много бързо изменчиви, може да се очаква, че в някакъв период и това ще бъде постигнато и тогава вече опасността за човечеството наистина нараства“, коментира Кунчев.

Въпреки че засега вирусът не е заплаха за България, здравните власти внимателно следят ситуацията, за да са подготвени. “Ключовото в тези моменти е, и китайските власти и Световната здравна организация работят много сериозно, създаването на диагностични китове, които много бързо могат да поставят диагнозата в този случай, за да имаме готовност за реакция", заяви Кунчев.

Той съобщи, че все още е сравнително ниска заболеваемостта от грип в страната - около 135 - 140 души на 10 000. 

"Но има отделни области, общини - Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи около 200. А има и отделни общини, където е вече наистина в почти епидемични размери, но този процес ще продължи и следващата една-две седмици", посочи той. Преди ден грипна епидемия обявиха Дупница и Сапарева баня

Вероятно най-голям брой болни от грип ще бъдат регистрирани в началото на февруари.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.